• Interview met Ronnie Vriens

  “Ik ben trots op al onze vrijwilligers die veel passie, energie en tijd in onze club en jeugd steken. Een groot compliment voor hen!”

  Aan het woord is Ronnie Vriens, onze technisch jeugdcoördinator bovenbouw bij onze club.  
   

  Ronnie is al een poosje actief in de voetballerij binnen ’t Helmondse. Hij begon in 2010, het laatste halfjaar van toenmalig coach Jurgen Streppel bij Helmond Sport op de commerciële afdeling. Onze jeugdcoördinator maakte er verder coaches mee als Hans de Koning, Eric Meijers, Jan van Dijk en Roy Hendriksen. Een hoogtepunt voor hem was de finale om de promotie naar de Eredivisie tegen VVV-Venlo die tot verdriet van vele Helmonders verloren werd.   

  Ronnie was ook leider bij enkele teams van Helmond Sport en organiseerde samen met o.a. Chris van Vijfeijken het  Helmond Sport G-voetbalweekend bij MULO. Hij leerde er tal van mensen kennen en de club vroeg aan hem of hij trainer wilde worden bij de club. Dit werd hij van het team O13-3. Later werd hij trainer bij enkele jeugdteams in de SJO Helmondia-MULO. Met O17-1 werd hij winterkampioen, helaas niet kampioen van het hele seizoen omdat eind februari 2020 de corona zijn intrede deed. Wat voelt hij zich meer, leider of trainer? Ronnie geeft een kort en bondig antwoord. “Trainer, het is leuk om de vorderingen van spelers te zien waardoor ze betere voetballers worden en de ontwikkeling van een team.”  

  In 2018 solliciteerde hij met succes bij de KNVB en begon hij bij het districtskantoor in het Philips Stadion. En dit nog wel voor een Ajaxsupporter, dat mag je wel heel speciaal noemen hahaha! Hij ging er over de aanstellingen van scheidsrechters voorde regio’s Zuid 1 en Zuid 2. “Ik vond het daarnaast een pre dat ik vrijwilligerswerk deed in het amateurvoetbal. Zo weet je hoe het werkt bij een amateurclub en wat er leeft.”  

  Corona kwam wat zijn voetballoopbaan betreft voor de tweede keer op zijn pad. Het werk bij de KNVB kwam stil te liggen. “Ik ging intern helpen bij andere werkzaamheden en solliciteerde op een andere functie. Zo kwam ik op de afdeling Marketing & Communicatie terecht, waarbij ik dagelijks bezig ben met de verenigingscommunicatie voor de KNVB richting amateurclubs.”  

  Niet gek overigens, Ronnie heeft op de Fontys de SPECO-opleiding gevolgd. SPECO staat voor Sport, Economie en Communicatie.  

  Had je na je middelbare schoolopleiding ook andere opties dan SPECO? “Geen enkele, mij was in mijn jonge jaren al duidelijk dat ik iets met sport wilde gaan doen. Ik ben in alle sporten geïnteresseerd en ken op dat vlak heel veel feitjes. Bij de SPECO-opleiding gaat het hoofdzakelijk over sport dus ik zat er echt op mijn plaats.”  

  Desalniettemin, Ronnie vindt zichzelf geen voetbalwonder. Hij speelde als voorstopper bij SJVV uit Deurne en deed van tevoren aan atletiek. “Ik was goed in de 700 meter en later de 1000.” Maar zijn kennis van sport staat buiten kijf. Voetbal is voor Ronnie het mooiste wat er is maar hij houdt bijna van alle sporten denk maar aan wielrennen (“Mathieu van der Poel en wielerploeg JUMBO-VISMA vind ik erg interessant”). Met het gezin kijkt hij naar de Formule 1. “Ik vind het interessant als je een sporter meemaakt die slechts 1 keer in de zoveel jaren opstaat.” Na de WK en EK voetbal kan hij zijn hart ophalen aan de Olympische Zomer- en Winterspelen. “Dan zit ik zoveel mogelijk voor de TV.”  

  Inmiddels is Ronnie technisch jeugdcoördinator van de bovenbouw en staat hij niet meer op het veld. Waarom deze keuze? “Als trainer merkte ik dat het heel belangrijk is dat men wat de trainingen en het beleid betreft goede feedback krijgt. Hierop ben ik, samen met Davy Manders, gaan schrijven aan het technisch beleidsplan en begonnen in mijn huidige rol.”  

  Ronnie mag men een op en top vrijwilliger noemen, hij spendeert doordeweeks 2 avonden aan de club en is op zaterdag ook aanwezig op ons sportpark. Verder helpt hij mee met de teamindelingen en doet ook organisatorisch werk voor de jeugdcommissie.  

  Dan komt hij met een interessant feitje. Hij laat mij foto’s zien van jeugdspelers van SV De Braak gemaakt door de KNVB. “KNVB medewerkers gaan de clubs wel eens af en maken er dan (actie)foto’s. Die gebruikt de KNVB dan ook, zoals bij SV De Braak waar ik zelf aanwezig was en de foto’s van SV De Braak worden nu gebruikt in communicatie van de KNVB (website, mailings, social media etc.).”  

  Ronnie werkt veel samen met o.a. Davy Manders, Hoofd Jeugdopleiding SV De Braak. “We spreken elkaar ook buiten SV De Braak om heel erg vaak, de communicatie en samenwerking met Davy loopt uitstekend. Ook kunnen we niet zonder onze vrijwilligers binnen de jeugdcommissie, neem nou Jaap den Haan. Het lijkt af en toe wel of zijn bed bij SV De Braak staat, zoveel tijd hij in de club steekt.”  

  Heb je nog wensen? “Jawel, ik zou het heel erg fijn vinden als ouders, toeschouwers of anderen gegadigden ook een steentje willen bijdragen aan de jeugd van SV De Braak. Ook al is het maar iets kleins. We zijn een grote club en kunnen mede hierdoor best nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Uiteindelijk moeten we het samen doen en iedere vrijwilliger is van harte welkom!”  

  Ronnie Vriens………hopelijk blijf jijzelf ook nog lang een van onze vrijwilligers.