• Interview met Jaap den Haan

  Jaap den Haan, wie kent hem niet? Die grote forse man die op de zaterdagen vanaf 7 uur in de ochtend achter de computer in het dienstlokaal zit om op die dag de wedstrijden in goeie banen te leiden. Verder is Jaap doordeweeks ook iedere dag op het sportpark te vinden.

  Jaap verhuisde vanuit Amersfoort richting Helmond en woont hier inmiddels 29 jaar. Hoe kwam hij in Helmond terecht? Hij werkte maar liefst 44 jaar bij de HEMA (op 13 plaatsen). Hij moest bij de baas komen op het hoofdkantoor in Amsterdam en die vroeg of Jaap interesse had in een overplaatsing naar Helmond. Jaap overlegde dit met zijn gezin en ging akkoord. Jaap werd productieleider bij de bakkerij-afdeling. Zijn baas was content met de beslissing van Jaap maar gaf hem wel een advies: “Word wel een Brabander maar word nooit een Helmonder!” Maar vergis je niet, Jaap kan het goed met de Helmonders vinden. “Als een Helmonder iets niet aanstaat zegt hij dit recht in je gezicht. Deze mentaliteit ken ik ook uit de omgeving waar ik gewoond heb. Ik hou daarvan.”

  Jaap zit onder andere in het algemeen bestuur van SV De Braak en is wedstrijdsecretaris. “Het is een hele logistieke puzzel om voor iedere zaterdag alles in orde te krijgen. Zeker gezien het feit dat we veel actieve leden hebben en er krapte is wat betreft het aantal velden. Ook moet je met sommige aspecten bij de indeling rekening houden.” Zo wordt er rekening gehouden met de leden van Voetbal Extra. “Ze krijgen meestal bij iedere thuiswedstrijd hetzelfde lokaal toegewezen en hetzelfde veld waar ze hun wedstrijden spelen.”

  Hoewel dit werk ingewikkeld lijkt maalt Jaap hier niet om. “Ik denk altijd in oplossingen en niet in excuses en beperkingen. Je moet het gewoon proberen en er het beste van zien te maken.” Jaap is namelijk naast een denker vooral een doener. Hij is met pensioen maar in feite is voetbalclub SV De Braak na de HEMA zijn tweede baan. Hij vindt het leuk om te doen. “Plezier is de basis van alles en vooral jezelf kunnen zijn.”

  Jaap heeft in zijn jeugd weinig gevoetbald. Hij was meestal keeper of verdediger. “Op mijn 15de ging ik van school af en in de bakkerij werken. Dan moest je ook op de zaterdagen werken. Daardoor stopte ik met voetballen bij een club.”

  Jaap is in Zeist ( zijn geboortestad) vooral actief geweest in de schaatswereld bij Schaatsvereniging Zeist. Hij vertelt dat hij niet echt een schaatser was die uitblonk op het ijs. Hij memoreert aan een uitspraak van iemand binnen die vereniging. “Tussen de oren zit het goed maar je hebt niet bepaald het talent.”

  Later deed hij dus ook vrijwilligerswerk in de voetbalwereld namelijk bij voetbalclub MULO. “Mijn zoon voetbalde er en toen vroegen ze aan mij of ik grensrechter wilde worden. Kort erna werd ik ook jeugdleider.” Zo werd Jaap vrijwilliger en ging later meerdere functies bekleden. Hij doet dat dus nu steeds. Nu bij SV De Braak.”

  Hij roept mensen op om vrijwilliger te worden bij SV De Braak. “We hebben mensen nodig die ons helpen en ook die op termijn de oude garde op termijn gaat vervangen.”

  Jaap is een echte voetballiefhebber. Toen hij in Helmond kwam wonen kocht hij in de beginjaren al een seizoenkaart van Helmond Sport en zit er iedere thuiswedstrijd op de tribune.

  Hij geniet van de gezelligheid in onze kantine. “Een kantine heeft een zeer sociaal-maatschappelijke functie binnen een voetbalclub. De derde helft heeft bijna net zo’n grote waarde als de eerste en de tweede helft.”

  Jaap is optimistisch over de toekomst van onze club. “De cultuur binnen de club moet nog groeien. Maar je moet niet met dwang een cultuur opleggen en mensen van MULO en Helmondia verplicht gaan mixen. Dat gaat in de toekomst heus wel op een natuurlijke manier gebeuren. Daar heb ik een groot vertrouwen in. Hij tovert een gezegde uit zijn hoed van een wijze Chinees die 100 procent waar is. “Als je allemaal dezelfde kant oploopt, ontstaat er vanzelf een pad.”