• In memoriam: Ludi "Loetje" Ermens

2 mrt 2024
  • Een markante Helmondiaan is niet meer. Deze week overleed voormalig terreinmeester Ludi Ermens op 87 jarige leeftijd. Hij werd in 2021 gehuldigd voor 65 jaar lidmaatschap. "Loetje" was vooral bekend als sympathiek terreinmeester die voor iedereen een woordje klaar had. Van de jongste voetballertjes tot en met de oudere veteranen; met iedereen kon Ludi overweg. Altijd een praatje of discussieonderwerp klaar.

Hieronder een artikel van Arjen Vos in het Eindhovens Dagblad van 1 maart waarin een aantal Helmondia / SV De Braak leden aan het woord komen.

© Arjen Vos 29-02-24, 18:30 Laatste update: 01-03-24, 13:58 Bron: ED

IN HERINNERING - De oude garde van voetbalclub Helmondia denkt met plezier terug aan de vele discussies met Ludie Ermens, en vooral ook aan zijn thee. Maandag overleed ‘Loetje’ hij op 87-jarige leeftijd.

Van een pittig discussietje was Ermens niet vies, zeggen zijn oude maten eensgezind. Peter de Fockert: ,,We waren het altijd oneens met elkaar. Maar met opzet, hoor, want we hadden tegelijkertijd de grootste lol.” En Chris Meulendijk: ,, Hij wilde graag gelijk hebben, gaf niet graag toe. Maar we hebben samen een mooie tijd gehad.”
    Ermens was na zijn loopbaan als postbode tientallen jaren terreinmeester van de club. Vrijwel dagelijks hing hij op De Braak. Lof kreeg hij voor de thee die hij zette voor de voetballers tijdens de rust, naar verluidt ‘de lekkerste thee van Nederland’.

Fred van Hout was op het Helmondse sportpark vele jaren zijn collega. ’s Ochtends kwamen ze samen op het sportpark. ,,Loet had altijd boterhammen bij zich. Twee sneeën in zestien stukjes, hij kon niet zo goed bijten. Dan zaten we al gauw een uur te kletsen. En daarna aan het werk.”

Ook vaste prik: na gedane arbeid lekker ouwehoeren aan de bar in de kantine. Met een biertje en soms een borreltje. ,,Die tikten hard aan, hij ging regelmatig met schele oogjes naar huis. De laatste jaren kon hij er minder goed tegen en werd het bier met spa rood.”

Ermens heeft vijftig jaar gevoetbald. Over het niveau waarop is ook menig robbertje gevochten. ,,Het was een verrekte goeie voetballer als je hem zo hoorde vertellen”, lacht Van Hout. Hij zou bij Helmondia nog tegen het betaald voetbal hebben aangezeten, maar niemand die dat kon bevestigen.

‘Verrekte dokus’

Wel dook in 2010 een foto op van het eerste amateurelftal van Helmondia in 1957. Met Ermens erop! Dat deed hem deugd: eindelijk bewijs dat hij een aardig balletje kon trappen. Hoewel hij fel speelde, werd hij maar één keer van het veld gestuurd: toen hij de scheidsrechter van dienst voor verrekte dokus had uitgemaakt.

In 2020 was het feest. Ludie en zijn vrouw Annie waren zestig jaar getrouwd. Annie was alles voor hem, weet Van Hout. ,,Zijn secretaresse, zijn kokkin, ze hield alles voor hem bij en deed alles voor hem. Wij zeiden weleens met een knipoog: als Annie eerder gaat dan jij ben jij een errum menneke. Misschien is hij daarom wel zelf eerder gegaan.”

Bergafwaarts

De laatste tijd ging het met de gezondheid van Ermens bergafwaarts. Verleende hij een paar jaar geleden nog wel wat hand- en spandiensten, dat zat er al een tijdje niet meer in. Desondanks schrokken zijn oude maten maandag toch nog van het droevige nieuws. Van Hout: ,,Loet was een echte Helmondiaan. Tot op hoge leeftijd heeft hij heel veel gedaan voor de club. Heel bijzonder.”

Maandag 4 maart om 9.30 uur is de uitvaartdienst voor Ludie Ermens in de aula van crematorium Berkendonk in Helmond.